Jak karty pro vozový park fungují

Jednoduše řečeno, karta pro vozový park slouží vám a vašim řidičům k placení pohonných hmot a dalších výdajů souvisejících s provozem vozidlem. Jakmile si vytvoříte online účet karty vozového parku, každému ze svých řidičů poskytnete kartu, aby mohl čerpat zboží a služby do předem stanoveného limitu, a nebudou tak muset používat své vlastní prostředky a později po vás požadovat proplacení výdajů. A vy jim tyto částky nebudete muset proplácet.

Výhody karet pro vozový park

Pokud by však karty pro vozový park dokázaly pouze toto, stačila by vám firemní kreditní karta. Karty pro vozový park přinášejí důležitou výhodu: zjednodušují složitý proces správy vozového parku. Zde je několik oblastí, ve kterých vám karta pro vozový park poskytne maximální kontrolu:

  • Limity výdajů a jejich sledování: S kartou pro vozový park vidíte, kolik řidiči utrácejí a kde. Získáte tak cenné poznatky o tom, kde můžete ušetřit a jak optimalizovat výdaje na váš vozový park. Na základě těchto informací můžete také okamžitě jednat. Poskytovatelé karet pro vozový park, jako je například společnost Shell, nabízejí také flexibilní možnosti kontroly, takže každému řidiči můžete na výdaje stanovit konkrétní limity.
  • Faktury na jednom místě: Časy, kdy jste od řidičů vybírali papírové účtenky, jsou pryč. Budete mít přístup ke všem fakturám a budete si je moci stáhnout na jedné online platformě, takže vaši firmu nebude brzdit administrativa a vy se budete moci soustředit na činnosti, jimž se chcete věnovat. U některých karet pro vozový park můžete dokonce nastavit automatizované platby, takže se nebudete muset starat o placení faktur.
  • Zvýšená bezpečnost a ochrana proti podvodům: Sledováním výdajů, nákupů a spotřeby paliva pomocí karty pro vozový park uvidíte přesně, kde vzniká většina vašich nákladů na palivo. Získáte také detailní přehled o nákupních zvyklostech každého řidiče. Jestliže objevíte podezřelou transakci, můžete kartu okamžitě zablokovat. Každá karta pro vozový park má stejně jako kreditní karta svůj vlastní jedinečný PIN a číslo. Se všemi těmito bezpečnostními prvky je pro vás mnohem snazší ochránit firmu před krádežemi a podvody.

Kde mohu svou kartu pro vozový park použít?

Možnost používat kartu bude záviset na typu karty pro vozový park. Karty pro vozový park nevázané na určitou značku lze použít u jakékoliv čerpací stanice, avšak karty spojené s určitou značkou (například palivová karta Shell) se musejí používat u čerpacích stanic dané značky, případně v síti partnerských stanic.

Zákazníci jsou ale často odměňováni jiným způsobem. Některé značky nabízejí svým zákazníkům exkluzivní slevy a věrnostní programy. Mnoho poskytovatelů karet pro vozové parky konkrétních značek také usnadňuje řidičům vyhledávání svých čerpacích stanic pomocí funkcí, jako je vyhledávač čerpacích stanic. V závislosti na vaší zemi můžete značkové karty používat také u partnerských nebo i jiných čerpacích stanic, a proto si ke své nabídce zjistěte konkrétní podrobnosti.

Jaký je rozdíl mezi palivovou a kreditní kartou?

Je pochopitelné, že si lidé tyto dva různé typy karet pletou, protože v obou případech se jedná o platby kartou. Existují však mezi nimi klíčové rozdíly, o kterých byste měli vědět.reditní karty:

Kreditní karty vydávají banky nebo jiné finanční instituce. Lze je použít k jakémukoliv nákupu všude, kde jsou akceptovány. I když je tedy můžete použít k nákupu paliva, dají se používat i k nákupu čehokoliv jiného. Na konci měsíce nebo po částech v určitém časovém období jednoduše vyrovnáte svůj účet.

Palivové karty: Jak napovídá samotný název, palivové karty lze použít pouze na velmi konkrétní typ nákupu. Vydavateli palivových karet jsou třetí strany nebo čerpací stanice. Karty lze použít pouze na určité typy nákupů souvisejících s provozem vozidla.dopravou. Neumožňují sice takovou flexibilitu jako karty kreditní, ale nabízejí mnohem vyšší míru kontroly. Palivové karty poskytují lepší přehled o výdajích za palivo, často pro jednotlivé řidiče. Uvidíte, kdo za co každý měsíc utrácí, a díky tomu odhalíte v reálném čase možnosti úspor ve vozovém parku.

Závěrem

Ve výdajích na váš vozový park se skrývá mnoho příležitostí, jak zvýšit úspory, bezpečnost a efektivitu. Je načase tyto příležitosti strategicky využít s pomocí správné flotilové karty. Nevíte, kde začít? Zde je nabídka karet pro vozový park od společnosti Shell, abyste se mohli vydat na cestu.