Shell a BILLA: inovativní koncept nakupování stop & shop bude na čtvrtině čerpacích stanic Shell do konce roku

V Praze 15. října 2015 – Společnosti SHELL Czech Republic a.s. a BILLA s.r.o. dnes oznámily významné prohloubení vzájemné spolupráce. Po více než roce úspěšného pilotního provozu prodejního konceptu stop & shop na pěti čerpacích stanicích dojde k jeho rozšíření do téměř čtvrtiny sítě čerpacích stanic SHELL. Inovativní koncept prodeje založený na úspoře času nákupem čerstvých potravin zatímco obsluha natankuje zákazníkovi kvalitní pohonné hmoty, bude dostupný do konce roku na 42 čerpacích stanicích po celé České republice 24 hodin denně 7 dní v týdnu.
SHELL a BILLA stop & shop

V červnu loňského roku se spojily společnosti SHELL a BILLA, patřící k nejsilnějším hráčům na českém trhu v oblasti prodeje paliv a potravin, aby společně otestovaly zcela nový rozměr nakupování na čerpacích stanicích. Společný důraz na vysokou kvalitu a špičkový servis zaměřený na maximální pohodlí a úsporu času zákazníků se během více než jednoho roku setkal na pěti vybraných čerpacích stanicích s velmi pozitivním ohlasem i očekávanou ekonomickou návratností. Obě renomované značky se proto rozhodly vzájemnou spolupráci rozšířit a zpřístupnit prodejní koncept stop & shop na dalších 37 čerpacích stanicích po celé České republice.

„Naším dlouhodobým cílem je poskytovat zákazníkům kvalitní pohonné hmoty, inovativní služby a koncepty zpříjemňující jejich cestování. Jsme hrdí, že jako první provozovatel čerpacích stanic na českém trhu tento typ prodeje zavádíme do významné části své sítě. Máme s ním bohaté zkušenosti ze zahraničí, ale velmi příjemně nás překvapily i první reakce českých zákazníků. Je naší ambicí stát se dobrým sousedem pro všechny, kteří chtějí uspořit čas, potřebují rychle natankovat a nakoupit kvalitní čerstvý základní sortiment potravin třeba cestou do práce nebo domů ke svým nejbližším,“ hodnotí výsledky pilotního provozu a zároveň rozšíření počtu čerpacích stanic s prodejním konceptem stop & shop Petr Pražský zodpovědný za provoz čerpacích stanic SHELL ve střední a východní Evropě. „BILLA je pro nás skvělým partnerem, jelikož máme shodné priority, uznáváme stejné hodnoty a usilujeme o maximální spokojenost a pohodlí zákazníků.“

Jaroslaw Szczypka, generální ředitel BILLA Česká republika, pak dodává: „V síti čerpacích stanic Shell jsme našli silného partnera, díky kterému dokážeme rychle rozšířit sortiment BILLA na frekventovaných místech v centrech měst. Prodejní koncept stop & shop vnímáme jako jedinečnou příležitost přiblížit se novým i stávajícím zákazníkům a poskytnout jim vždy nejvyšší standard nakupování založený na kvalitních a čerstvých potravinách.“

Během pilotního projektu byly shromažďovány podněty od zákazníků i zaměstnanců čerpacích stanic a na jejich základě se prodejní koncept upravoval. V porovnání s předcházejícím obdobím byl zaznamenán nárůst počtu zákazníků i obratu. Denní průměrný nárůst transakcí v obchodech se zvýšil řádově o čtvrtinu, zatímco počet tankování narostl řádově desetiprocentně. Rozšíření konceptu stop & shop na vybrané stanice nabídne v průměru 1 500 položek zboží, které bude pro zachování nejvyšší čerstvosti zaváženo 3x týdně. Mezi nejoblíbenější zákaznický sortiment BILLA se řadí čerstvé pečivo, chlazené zboží (zejména uzeniny, sýry a jogurty) a čerstvé ovoce. Nealkoholické nápoje pak patří dlouhodobě k nejprodávanějším položkám na každé čerpací stanici.

Expanzi konceptu doprovází zásadní proměna interiéru zapojených čerpacích stanic Shell. Jejich prostory obohatí nové regály na míru, chladicí vitríny, plně automatické trouby pro přípravu čerstvého pečiva a přibude i nová vizuální identita. Pozornost bude věnována i pečlivému školení personálu, přičemž pro zajištění provozu nových prodejen každá čerpací stanice přijme jednoho nového zaměstnance.

Koncept každých čtrnáct dní přinese nabídku čtyř zvýhodněných produktů a členové věrnostního programu Shell ClubSmart mají možnost sbírat body i za nákup sortimentu obchodního řetězce BILLA v prodejnách stop & shop, které budou otevřeny 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Přestavby jednotlivých vybraných převážně městských čerpacích stanic byly započaty a všechny by měly být hotovy nejpozději do konce letošního roku.

O partnerských společnostech

Společnost Shell Czech Republic a.s. zastupuje obchodní zájmy Skupiny Shell v České republice. Provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, systém palivových karet euroShell a plní letadla leteckým palivem na nejvýznamnějších českých letištích.

Více informací naleznete na www.shell.cz

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterdamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 70 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu i přepravy ropných produktů či chemikálií a projektů obnovitelné energie.

Více informací naleznete na www.shell.com

BILLA s.r.o.

BILLA ČR je součástí REWE International AG. Na českém trhu působí od roku 1990. S obratem ve výši 22,6 mld. Kč, více než dvěma sty filiálek a necelými 6 tisíci zaměstnanci je lídrem na trhu supermarketů. Na průměrné prodejní ploše 900 m2 nabízí výběr známých i svých privátních značek, mezi jinými značku produktů v bio kvalitě Naše bio, značku pro výhradně české maso Vocílka, pro české ovoce a zeleninu Česká farma či cenově výhodnou značku Clever. Čerstvý segment se soustředí na lahůdky, pečivo, ovoce a zeleninu, mléčné produkty, maso a chlazený sortiment.

REWE Group

REWE International AG je lídrem na rakouském trhu v oblasti prodeje potravinového a drogistického zboží a jedním z největších zaměstnavatelů v Rakousku. Ve 3 693 prodejnách v Evropě zaměstnává celkem 77 583 pracovníků. V roce 2014 dosáhl její obrat 13,02 miliard eur.

REWE International AG je součástí německé REWE Group, která patří k nejvýznamnějším evropským maloobchodním skupinám a prodejcům rodinných dovolených. REWE Group působí v 10 zemích Evropy a v roce 2014 dosáhla obratu ve výši 53,3 miliard eur.

REWE International AG se sídlem v rakouském Wiener Neudorf provozuje obchodní společnosti BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA a ADEG, a řadu vlastních produktových značek. V segmentu supermarketů má prodejny v Itálii a sedmi zemích střední a východní Evropy.