Čisticí vlastnosti paliva Shell V-Power Nitro+ 95 potvrzeny nejnovějšími testy laboratoří SGS Czech Republic

V Praze 9. června 2015 – Nejnovější testy laboratoří SGS Czech Republic prokázaly výborné čisticí účinky výkonného paliva Shell V-Power Nitro+ 95. První zkoušky provedené v České republice zcela novou metodou renomovaným institutem podle mezinárodních standardů CEC zaznamenaly v průměru o více než třetinu menší množství úsad na sacích ventilech proti běžnému benzínu BA95 dostupnému na českém trhu.

Stále náročnější konstrukce pohonných jednotek s přeplňováním a sníženým třením vyžadují ke spolehlivé a dlouhodobé funkci čím dál kvalitnější palivo, které v prvé řadě nezanáší motor karbonem a jinými nečistotami. To zajišťují aditiva s čisticími (detergentními) schopnostmi. Je to podobné jako s praním oblečení: samotná voda odstraní jistou část špíny, ale správného čisticího účinku je dosaženo až po přidání pracího prostředku. Podobně ani běžná paliva nedokáží vyčistit spalovací prostor motoru a potřebují proto přidaná aditiva udržující jej v čistotě.

Čisticí vlastnosti jako jednu z hlavních vlastností prémiových paliv potvrdil nejnovější test české pobočky společnosti SGS, která patří mezi celosvětovou špičku v oblasti inspekce, testování, verifikace a certifikace. Ostatně jejich značku Pečeť kvality najdete na stojanech čerpacích stanic nejvýznamnějších dodavatelů pohonných hmot u nás. Laboratoře SGS představily v České republice zcela unikátní motorovou metodu testování dle standardů CEC uznávaná mezinárodní organizace zabývající se vývojem zkušebních postupů pro ověřování vlastností automobilových paliv, maziv a převodových kapalin), kterou je schopna provádět v současnosti pouze necelá desítka laboratoří po celém světě.

Metodika CEC předepisuje realizaci komplexních testů výhradně na vybraných konceptech agregátů Mercedes-Benz. Použitá metoda „Dirty-Up & Clean-Up“ (znečisti – vyčisti) spočívá v jednoduchém principu, kdy je motor provozován s jedním palivem (zpravidla běžným) a následně s druhým (aditivovaným).

Jeden 60hodinový test se skládá z 800 cyklů odpovídajících typickému zatížení v městském provozu. Celá zkouška se pak v případě „Dirty-Up & Clean-Up“ metody opakuje s druhým palivem za použití původních ventilů motoru. Na nich se sleduje míra zanesení usazeninami (úsadami) – vizuálně i z hlediska určení přesné hmotnosti vzniklých usazenin. Sací ventily se za pomoci přesných analytických vah zváží nejprve před testem a poté i po zkoušce, aby mohl být stanoven rozdíl v množství usazenin.

První test „Dirty-Up & Clean-Up“ provedli laboratoře SGS v Kolíně s běžným benzínem BA95 vyrobeným v České republice a výkonným benzínem Shell V-Power Nitro+ 95. První část testu (Dirty-up) ukázala vznik 145 mg úsad na jeden ventil při použití běžného benzínu. Ve druhé části testu (Clean-up) při použití paliva Shell V-Power Nitro+ 95 bylo už na první pohled prokázáno mnohem menší množství úsad, což následně potvrdily i výsledky vlastního měření.

„Průměrným výsledkem bylo 95 miligramů úsad na ventil, což je hodnota o 34 % nižší než u běžného paliva. Dle standardní metodiky se ještě provádí odstranění úsad ze spalovací části ventilů a průměrné množství úsad na ventil klesá až na 30 mg,“ komentuje výsledky měření Ivo Krajíček z motorové zkušebny SGS v Kolíně.

„Výsledky lze hodnotit velmi pozitivně. Byl prokázán výrazný detergentní účinek paliva Shell V-Power Nitro+ 95 a konečné množství úsad na sacích ventilech i přes předřazení znečišťovací fáze plně odpovídá nejnáročnějším požadavkům doporučeným automobilovými výrobci Worldwide Fuel Charter,“ dodal Ladislav Fuka, ředitel Divize paliv a maziv společnosti SGS Czech Republic. O čisticích vlastnostech výkonného paliva Shell V-Power Nitro+ 95 prodávaného na českých čerpacích stanicích tak nemůže být pochyb.

shell V power Nitro Plus

„Jsme opravdu hrdí na to, že české laboratoře potvrdily inovativní testovací metodou výjimečné čisticí vlastnosti našeho výkonného paliva Shell V-Power Nitro+ 95 prodávaného na domácím trhu. Potvrzují se tak jiné výsledky měření našich vlastních vývojových laboratoří i námi dlouhodobě deklarované vlastnosti našeho paliva s nejnovější palivovou technologií,“ komentuje výsledky testu Petr Pražský, ředitel provozu stanic Shell ve střední a východní Evropě.

Výkonná paliva Shell V-Power Nitro+ byla vyvinuta tak, aby zvyšovala výkon a působila v motoru okamžitě. Zlepšují reakci motoru, neboť zabraňují tvorbě nových a odstraňují stávající usazeniny, které snižují jeho výkon. Výborně se hodí pro moderní motory, jež používají technologii vysokotlakého přímého vstřiku, případně kombinovaný systém s přeplňováním. Použití však najde palivo i u majitelů starších vozů, jelikož díky silné čisticí schopnosti dokáže motor zbavit nánosů usazenin z méně kvalitních paliv a obnovit jeho funkčnost.

Více o zkušební metodě CEC najdete zde

Více o palivech Shell V-Power Nitro+ najdete zde

O společnosti SGS Czech Republic

Divize paliv a maziv společnosti SGS Czech Republic, s.r.o., provozuje největší nezávislou laboratoř pro pohonné hmoty v České republice, ve své motorové zkušebně vykonává dlouhodobé zátěžové zkoušky motorů osobních automobilů a nově i testování detergentního působení paliv pro zážehové motory dle standardů Coordinating European Council (CEC). Ostatní divize nabízejí široké portfolio expertních služeb v oblasti spotřebního zboží, automobilového, stavebního, potravinářského a energetického průmyslu, životního prostředí, ochrany zdraví a bezpečnosti. Více informací naleznete na www.cz.sgs.com a www.dobrapumpa.cz

O společnosti Shell Czech Republic a.s.

Společnost Shell Czech Republic a.s. zastupuje obchodní zájmy Skupiny Shell v České republice. Provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, provozuje systém palivových karet euroShell a plní letadla leteckým palivem na nejvýznamnějších českých letištích. Více informací naleznete na www.shell.cz

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterdamu a New Yorku. Společnost Shell působí v přes 70 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu i přepravy ropných produktů či chemikálií a projektů obnovitelné energie.

Více informací naleznete na www.shell.com