NOVÉ PALIVO SHELL PRO MONOPOST FORMULE 1 F14

V Praze 28. ledna 2014 – Shell o víkendu oznámil, že nový monopost formule 1 F14 T týmu Scuderia Ferrari vyjede na testovací trať v Jerezu s novými palivy a mazivy Shell. Nejnovější řada paliv a maziv Shell byla vyvinuta na míru v úzké spolupráci s Ferrari. Společnost Shell se úspěšně vyrovnala s novými technickými výzvami především v podobě změny konfigurace motoru a omezeného množství paliva na jeden závod, jež přinesly jednoznačný požadavek na výkonné a zároveň efektivní palivo bez kompromisů.
ZCELA NOVÉ PALIVO SHELL PRO MONOPOST FORMULE 1 F14 T TÝMU SCUDERIA FERRARI

Dosud používané osmiválce o objemu 2,4 litru byly nahrazeny turbodmychadlem přeplňovanými vidlicovými šestiválci s objemem 1,6 litru. Tyto nové technické předpisy pro pohonné jednotky, zahrnující mimo jiné také přidání turbodmychadla, druhého elektromotoru a silnějšího systému rekuperace kinetické energie (KERS) ve spojení s maximálním povoleným množstvím paliva na závod, přiměly týmy soustředit se především na efektivní využívání energie motoru. Aby Shell maximálně vyhověl požadavku, vyvinul od počátku příprav na přelomovou sezónu závodů formule 1 více než 50 různých variant závodního paliva Shell V-Power pro zkoušky na testovací stolici. Každá z nich byla poté pečlivě analyzována a  hodnocena v rámci přípravy na závěrečné a nejdůležitější testování přímo na trati, jež začne ve španělském Jerezu tento týden.

„Ačkoli se technické předpisy FIA pro paliva a maziva pro sezónu 2014 neměnily, apetit a průběh výkonových křivek nového motoru jsou diametrálně odlišné od jeho předchůdce. Změna konfigurace motoru je pak stejně zásadní jako omezené množství paliva, které může být použito během každého závodu. Výkonné a zároveň efektivní palivo pro nás představuje pomyslný ‚svatý grál‘,“ vysvětluje Guy Lovett, technologický manažer společnosti Shell pro Ferrari, jenž se role ujal s nástupem sezóny 2014. „Do přípravy na letošní sezónu formule 1 jsme vložili opravdu velké úsilí a dosáhli jsme zatím velmi slibných výsledků. Zbývá nám teď jen udělat poslední úpravy během testování, abychom byli připraveni na start v Melbourne, a počkat si, jak se vše projeví na výsledcích na trati,“ dodává.

Unikátní technická spolupráce společnosti Shell a Ferrari opět posouvá hranice možností a společnosti Shell poskytuje velice důležité informace při stále pokračujícím vývoji paliv pro využití nejen na závodních tratích, ale i na silnicích. Čeští zákazníci si je mohou sami vyzkoušet díky výkonným benzínovým palivům Shell V-Power Nitro+ a stooktanovému Shell V-Power Nitro+ Racing dostupným na čerpacích stanicích Shell.

Informace o palivech a mazivech Shell přichází společně s dlouho očekávaným představením monopostu týmu Scuderia Ferrari F14 T pro sezónu 2014, který je osazen nejkomplexnější pohonnou jednotkou v celé závodní historii Ferrari. Během letošního mistrovství světa formule 1 za jeho volant usednou piloti Fernando Alonso a nově Kimi Räikkönen.

Technické změny šampionátu formule 1 souhrnně představuje krátké video dostupné ke stažení zde: http://bit.ly/1fqoJUq

Technické partnerstvím společnosti Shell s Ferrari

Technické partnerství společnosti Shell s Ferrari se řadí k jednomu z nejprogresivnějších v současném motorsportu. Během spolupráce se společností Shell získalo Ferrari ve formuli 1 celkem 12 titulů mistra světa v hodnocení jezdců a 10 v Poháru konstruktérů. Spolupráce společnosti Shell s Enzem Ferrarim začala ve 30. letech 20. století. Shell se poté stal vůbec prvním oficiálním technickým partnerem Ferrari a dovedl tým s vozem Ferrari 375 F1 k prvnímu vítězství v mistrovství světa

formule 1 v roce 1951 na okruhu v Silverstonu. Unikátní technická spolupráce umožňuje testovat paliva i maziva v těch nejextrémnějších podmínkách, a lépe tak porozumět všem možným způsobům zvyšování výkonu. Společnost Shell ročně investuje do oblasti výzkumu a vývoje 21 000 hodin času 50 odborníků, kteří usilují o zlepšení konkurenceschopnosti týmu Scuderia Ferrari v závodech formule 1 a zároveň se zaměřují na přenos poznatků ze závodní dráhy na silnice.

ZCELA NOVÉ PALIVO SHELL PRO MONOPOST FORMULE 1 F14 T TÝMU SCUDERIA FERRARI

O palivech Shell V-Power Nitro+

Paliva Shell V-Power Nitro+ představují nejnovější generaci výkonných paliv společnosti Shell. Výkonná benzínová paliva (Shell V-Power Nitro+ a Shell V-Power Nitro+ Racing) a nadstandardní motorová nafta (Shell V-Power Nitro+ Diesel) zvyšují výkon a okamžitě působí v motoru. Paliva byla vyvinuta s využitím nejpokročilejších technologií Shell a jsou dostupná v celé síti čerpacích stanic v České republice. Další informace naleznete na www.shell.cz/vpower

Společnost Shell Czech Republic a.s. zastupuje obchodní zájmy Skupiny Shell v České republice. Provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, provozuje systém palivových karet euroShell a plní letadla leteckým palivem na nejvýznamnějších českých letištích. Více informací naleznete na www.shell.cz