SCUDERIA FERRARI ODHALILA NOVÝ MONOPOST F138

V Praze 8. února 2013 – Netrpělivě očekávané odhalení nejnovějšího monopostu F1 týmu Scuderia Ferrari se minulý týden konalo v italském Maranellu, domovském sídle Ferrari, jež se společností Shell pojí jedno z nejprogresivnějších a nejdelších technických partnerství v motorsportu. Monopost F138 budou během sezóny 2013 řídit Fernando Alonso a Felipe Massa.
SHELL A FERRARI OTEVÍRAJÍ NOVOU SEZÓNU: SCUDERIA FERRARI ODHALILA NOVÝ MONOPOST FORMULE 1 F138

F138 je v pořadí už 59. monopostem Ferrari postaveným speciálně pro mistrovství světa formule 1. Jméno pochází z kombinace letošního roku a počtu válců motoru a v podstatě vyzdvihuje osmou a zároveň závěrečnou sezónu šampionátu, kdy jsou nasazovány vidlicové osmiválce.

Představení se kromě Fernanda Alonsa a Felipeho Massy zúčastnili vůdčí osobnosti stáje Ferrari Luca di Montezemolo a Stefano Domenicali. „Monopost vypadá fantasticky a my už se nemůžeme dočkat, až uvidíme, jak si povede na trati. Shell samozřejmě opět úzce spolupracoval s týmem Scuderia Ferrari při každém kroku ve vývoji vysoce výkonných paliv a maziv pro F138. Díváme se velmi optimisticky na vyhlídky týmu v nadcházející sezóně,“ dodává Richard Bracewell, manažer společnosti Shell.

Monopost je interpretací letošních technických a sportovních předpisů tak, jak je vidí Scuderia Ferrari. V zásadě se pravidla nijak zásadně neliší od těch loňských. Proto by z pohledu základních konstrukčních principů mohla být F138 vnímána jako evoluce F2012, každý díl byl ovšem revidován s cílem maximalizovat výkon při zachování všech vlastností, které v loňské sezóně představovaly základ mimořádné spolehlivosti.

„Technické předpisy pro motory jsou v současné době zmrazeny, takže jediný způsob, jak maximalizovat výkon motoru, je zdokonalení paliv a maziv – každá byť jen polovina koně je důležitá,“ potvrdil při této příležitosti naprosto klíčovou roli spolupráce se společností Shell Stefano Domenicali, šéf týmu  Scuderia Ferrari.

Unikátní technická spolupráce je zdrojem stále pokračujícího vývoje na poli paliv a maziv, jenž je zaměřen na okamžité dosažení plného výkonu motoru ve všech ohledech a také na jeho zachování po celou dobu životnosti motoru. Čeští zákazníci si jedinečnost paliv mohou sami vyzkoušet. Nejnovější výkonná benzínová paliva Shell V-Power Nitro+ mají totiž z 99 % stejné složení jako závodní palivo Shell V-Power používané stájí Scuderia Ferrari v mistrovství světa formule 1.

Spolupráce společnosti Shell s Enzem Ferrarim začala roku 1929, kdy ho sponzorovala jako závodníka. Postupně se z Enzovy důvěry vložené do společnosti Shell a jejích produktů vyvinul pevný vztah, který dodnes představuje jedno z nejslavnějších a nejdelších technických partnerství v historii světového motorsportu. Společnost Shell se stala oficiálním technickým partnerem Ferrari při historicky prvním ročníku Mistrovství světa formule 1 v roce 1950 a v uplynulé sezóně společně oslavily 500. závod.

O palivech Shell V-Power Nitro+

Paliva Shell V-Power Nitro+ představují nejnovější generaci prémiových paliv společnosti Shell. Výkonná benzínová paliva (Shell V-Power Nitro+ a Shell V-Power Nitro+ Racing) a nadstandardní motorová nafta (Shell V-Power Nitro+ Diesel) zvyšují výkon a okamžitě působí v motoru. Paliva byla vyvinuta s využitím nejpokročilejších technologií Shell a jsou dostupná v celé síti čerpacích stanic v České republice.

Paliva Shell FuelSave obsahují složení pro okamžitou úsporu paliva a byla vyvinuta proto, aby pomohla zákazníkům šetřit palivo. Paliva Shell V-Power Nitro+ naopak pomáhají vozidlům naplno využít jejich potenciál. Další informace naleznete na www.shell.cz/vpower.

Společnost Shell Czech Republic a.s. zastupuje obchodní zájmy Skupiny Shell v České republice. Provozuje rozsáhlou síť čerpacích stanic, zajišťuje velkoobchod s pohonnými hmotami a systém palivových karet euroShell, plní letadla leteckým palivem na nejvýznamnějších českých letištích a nabízí automobilové a průmyslové oleje a

maziva. Více informací naleznete na www.shell.cz.

Společnost Royal Dutch Shell plc je registrovaná v Anglii a Walesu, má centrálu v Haagu a její akcie jsou kótovány na burzách v Londýně, Amsterdamu a New Yorku. Společnost Shell působí ve více než 80 zemích světa v oblastech průzkumu a těžby ropy a zemního plynu, výroby a marketingu kapalného zemního plynu a zkapalňování zemního plynu, dále výroby, marketingu a přepravy ropných produktů a chemikálií. Více informací naleznete na www.shell.com.

Kontakty pro média:

AMI Communications                                  Shell Czech Republic